Όλα είναι ένα όνειρο

Σχέσεις από απόσταση
December 21, 2021
Ενσαρκώσεις Αγάπης
December 20, 2021

Η υλική έκφραση κάθε ανθρώπινου αισθήματος και συναισθήματος

Κατασκευή: είναι η δημιουργία, η σύνθεση ενός αντικειμένου, αλλά και η επινόηση, το τέχνασμα. Εξ ορισμού δλδ η λέξη εμπεριέχει νοητική και πρακτική σημασία. Εξ ορισμού, συντίθενται και αντιτίθενται σε μια κατασκευή το πνεύμα και η ύλη. Πολύ περισσότερο, όταν η ύλη καλείται να εκφράσει το πνεύμα ώστε να το αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας.

Στις κατασκευές της σειράς Όλα είναι ένα Όνειρο, της Σύνης Αναστασιάδη, διαπιστώνουμε ακριβώς αυτό: πως κάθε μία αποτελεί την αισθητική έκφραση μιας συγκεκριμένης πνευματικής σύλληψης. Θα λέγαμε ότι οι κατασκευές αυτές είναι η υλική έκφραση κάθε ανθρώπινου αισθήματος και συναισθήματος, κάθε νοητικής διεργασίας, κάθε συμπεριφοράς, ιδέας ή ανάμνησης. Ενυπάρχουν σε αυτές το σχήμα: αφηρημένο ή συγκεκριμένο, το χρώμα: του υλικού αλλά και της ζωγραφικής διακόσμησης, η γραφή: ως επιγραφή ή ως επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο. Η συναρμογή τους ενισχύει ή κατευνάζει το συναίσθημα, δίνοντας του ταυτόχρονα υλική υπόσταση. Συνήθως όμως, αποτελούν έξαρση συναισθήματος, αποκαλύπτοντας τη δύναμή του. Σαν όνειρο που πραγματοποιείται!

Στο (όλα είναι ένα) Όνειρο που πραγματοποιείται, ο πηλός, τα πετρώματα, το ασήμι, ο σίδηρος και το ξύλο, είναι τα βασικά υλικά. Υλικά που μοιάζουν ασύμβατα στην πρώτη τους ανάγνωση. Συνταιριάζονται για να δώσουν την απτή φόρμα των σκέψεων, των ονείρων και των συναισθημάτων που συνυπάρχουν στον άνθρωπο. Κι όπως ο άνθρωπος αφήνεται, επιβάλλεται, αποδέχεται ή μάχεται για τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, έτσι λειτουργούν τα υλικά που χρησιμοποιεί η Σύνη Αναστασιάδη. Τα δαμάζει, τα δέχεται, τα χειρίζεται και επιβάλλεται σε αυτά, στα υλικά και στα όνειρα. Σε κάποιες κατασκευές προστίθενται κοχύλια, σπασμένα από τη χρήση αντικείμενα, ακόμη και παλιότερες κατασκευές. Ονειρικά κομμάτια- κομμάτια ονείρου που αντιπροσωπεύουν «μνήμες ζωής». Κομμάτια και μνήμες που μεταλλάσσονται, εξελίσσονται και συγχωνεύονται σε μια καινούργια συνέχεια, σε μια νέα αρχή.

Κατασκευάζοντας το Όνειρο, η Σύνη Αναστασιάδη, «έδεσε» στην ύλη τη φαντασία και το άυλο. Υλοποιώντας το, απελευθέρωσε τον δικό της συναισθηματικό και πνευματικό κόσμο καθιστώντας μας κοινωνούς σε αυτόν. Κι επειδή Όλα είναι ένα Όνειρο, ας ονειρευτούμε!

Κική Χριστοδούλου

Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος